czwartek, 7 kwietnia 2016

O SMAKACH POTRAW WARTO WIEDZIEĆ ???

Witajcie.

Gotowanie to sztuka, chodzi przecież o zaspokojenie potrzeb żywieniowych organizmu.
Liczy się też wygląd i oczywiście smak pokarmu.
Jeżeli mowa o smaku, to ten najlepszy uzyskamy, przygotowując potrawę na kuchence gazowej, węglowej. Gorzej jest na kuchni elektrycznej /indukcyjnej/, a już źle, gdy nasze jedzonko "ląduje" na talerz z mikrofali. Z tym smakiem to nie tylko moja opinia, podzielają ją inni. Zachęcam do poczytania na internecie.
Ale do rzeczy.
Każdy składnik pokarmu ma określony smak. Smak zaś reguluje 
czynności organizmu. 
Słodki: pokarm ciepły słodki rozgrzewa organizm, zimny odświeża. Reguluje zwłaszcza pracę żołądka, trzustki, śledziony.
Ostry: rozgrzewa organizm, reguluje pracę zwłaszcza płuc, jelita grubego.
Słony; ten smak ma zimna woda, o reguluje ona pracę zwłaszcza nerek, kości /w tym szpiku kostnego/ i mózgu.
Kwaśny: reguluje pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego.
Gorzki: to regulacja przede wszystkim serca i jelita cienkiego.
Który pokarm jaki ma smak i naturę, ale to już treści na lekcję zajęć technicznych.
Pamiętaj nikt nie zadba o Twoje zdrowie, jeżeli nie uczynisz tego Ty sam.
B. Tarnowska





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz