środa, 8 czerwca 2016

Witam.

Wczoraj pisałam co nieco o śniadaniu, dziś kilka informacji 
o zdrowym obiedzie.

1. Kurczaków, ryb nigdy nie łączymy z makaronem, kwaśnymi zupami, surówkami, surowymi owocami, kiszoną kapustą, ogórkami oraz słodyczami.

2. Żadnych mięs nie łączymy z surówkami i zimnymi napojami.

3. Surówki należy łączyć z ziemniakami, kaszami, ale bez mięsa.

4. Fasoli, soi nie nie łączymy z surówkami, surowymi owocami, kiszoną kapustą, ogórkiem, kurczakiem, rybami oraz słodyczami.

5. Obiady nie muszą być dwudaniowe, jedno z tych dań możemy przeznaczyć na kolacje.  Dobrze jest przygotować obiad na 2 dni, przechowując go w lodówce możemy być spokojni o jego wartość odżywczą, zdrowotną. 

6. Dla dzieci ważniejsza na obiad jest zupa niż drugie danie.

Przykładowy przepis na zupę z botwiny /młode buraczki 
z liśćmi, teraz rosną w Waszych ogrodach/.

Do 2 - 3 litrów wrzącej wody dodaj szczyptę tymianku i kurkumy, dodaj kawałek mięsa wołowego z kością. Gotuj ok. 1 godz., a potem dodaj 3 pokrojone marchwie, 1 pietruszkę, 2 pokrojone cebule, 3 zgniecione ząbki czosnku, pół łyżeczki imbiru, pieprz, sól.
Dodaj ponadto garść pokrojonej natki pietruszki i kopru i ok 1/2 kg pokrojonej botwinki.Gotuj ok. pół godziny. 
Na koniec do smakuj cytryną, ok 1-2 łyżeczki soku. 
Zupę można zabielić kwaśną śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki pszennej.
Do tak przygotowanej zupy pasują ziemniaki smażone z kminkiem. PYSZNE.

Zapraszam do wypróbowania.

1 komentarz:

  1. Przepis bardzo ciekawy. Na pewno poproszę mamę, aby go wypróbowała.

    Wiktoria Chmielewska

    OdpowiedzUsuń