Witam.
Wczoraj pisałam co nieco o śniadaniu, dziś kilka informacji
o zdrowym obiedzie.
1. Kurczaków, ryb nigdy nie łączymy z makaronem, kwaśnymi zupami, surówkami, surowymi owocami, kiszoną kapustą, ogórkami oraz słodyczami.
2. Żadnych mięs nie łączymy z surówkami i zimnymi napojami.
3. Surówki należy łączyć z ziemniakami, kaszami, ale bez mięsa.
4. Fasoli, soi nie nie łączymy z surówkami, surowymi owocami, kiszoną kapustą, ogórkiem, kurczakiem, rybami oraz słodyczami.
5. Obiady nie muszą być dwudaniowe, jedno z tych dań możemy przeznaczyć na kolacje. Dobrze jest przygotować obiad na 2 dni, przechowując go w lodówce możemy być spokojni o jego wartość odżywczą, zdrowotną.
6. Dla dzieci ważniejsza na obiad jest zupa niż drugie danie.
Przykładowy przepis na zupę z botwiny /młode buraczki
z liśćmi, teraz rosną w Waszych ogrodach/.
Do 2 - 3 litrów wrzącej wody dodaj szczyptę tymianku i kurkumy, dodaj kawałek mięsa wołowego z kością. Gotuj ok. 1 godz., a potem dodaj 3 pokrojone marchwie, 1 pietruszkę, 2 pokrojone cebule, 3 zgniecione ząbki czosnku, pół łyżeczki imbiru, pieprz, sól.
Dodaj ponadto garść pokrojonej natki pietruszki i kopru i ok 1/2 kg pokrojonej botwinki.Gotuj ok. pół godziny.
Na koniec do smakuj cytryną, ok 1-2 łyżeczki soku.
Zupę można zabielić kwaśną śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki pszennej.
Do tak przygotowanej zupy pasują ziemniaki smażone z kminkiem. PYSZNE.
Zapraszam do wypróbowania.
Przepis bardzo ciekawy. Na pewno poproszę mamę, aby go wypróbowała.
OdpowiedzUsuńWiktoria Chmielewska