czwartek, 9 czerwca 2016

Witam.

Dziś trochę porozważam na temat kolacji.

Co jemy?
WSZYSTKO poza surowymi owocami, surówkami, kwaśnymi sałatkami, serami,
jogurtami owocowymi i słodyczami.

Nie bój się obfitej kolacji, do śniadania pozostaje wiele godzin.
Jedz wędliny na ciepło, pasty rybne, jajka, kanapki z wędlinami z dodatkiem chrzanu, musztardy
pieprzu i cebuli. Pieprz i cebulę jedz jeżeli lubisz, natomiast dodatek chrzanu, musztardy to konieczność na dobre trawienie. Z powodzeniem możesz pozwolić sobie na wszystkie ciepłe potrawy, pizze, galarety mięsne.

Wieczorem i przed snem unikamy zimnych napojów.

Kto czyta uważnie mojego bloga pewnością zauważył, że na śniadanie, obiad, kolację podpowiadam
potrawy ciepłe.
Wynika to z tego, że mieszkamy w klimacie umiarkowanym z przewagą dni pochmurnych, chłodnych i organizm należy rozgrzewać.
Wychładzać to mogą mieszkańcy regionów ciepłych, gorących naszej cudownej planety.
Jeżeli przez krótki okres naszego lata będziesz ochładzał organizm zimnym jedzeniem to nie przygotujesz organizmu do jesiennych chłodów, zimy. Przeziębienia, katary, grypa i te wszystkie inne nieprzyjemne dla nas dolegliwości z pewnością człowieka dopadną.

Pisałam też, aby nie jeść słodyczy, ale dla łasuchów mam fajny przepis na słodycze, które nie szkodzą, Są naprawdę dobre.

Składniki;
50 dkg płatków owsianych / wcześniej wysuszonych w średnio nagrzanym piekarniku przez
15-20 min, by były chrupiące, ale nie spalone/.

Ok. 60 dag miodu płynnego oczywiście naturalnego.

Do garnka wsyp 8 lub 9  łyżeczek ciemnego kakao, stale mieszając dodaj miód, 1/3 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru. To zagotować.
Zdjąć z ognia, wsypać płatki owsiane i wymieszać aż miód osiądzie na płatkach.
Masę wykładamy na płaskie talerze i studzimy. Z letnich można formułować kulki lub inne kształty.
Te słodycze są łagodne, rozgrzewające i w pełni mogą zastąpić inne słodycze.

Powodzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz